CatinaPoate ati tinde sa credeti ca mancarea este mancare sau ca ceaiurile sunt ceaiuri iar plantele sunt doar niste plante. Insa tin sa va corectez. Sau mai bine spus tin sa va atrag atentia asupra importantei pe care acestea le au asupra noastra, asupra organismului nostru. Normal ca daca m-as apuca sa va descriu fiecare leguma sau planta, sa va spun toate proprietatile acestora si sa va insir liste cu afectiuni pe care acestea le trateaza, in mod cert v-as plictisi in primele 2-3 minute de lectura. Tocmai din acest motiv nu o sa ma opresc decat asupra unei singure plante si anume asupra CATINEI. In mod cert ati zarit cu totii pe aleile pietelor pe care le colindati vreun batranel sau o batranica cu o sacosa plina cu bobite portocalii sau crengute cu bobite de aceeasi culoare nu?

Pare un peisaj mioritic si poate lipsit de culoare, poate nu v-a atras atentia insa va sugerez ca data viitoare sa va opriti si sa va cumparati aceste boabe minunate pentru ca fac adevarate miracole.

Si tocmai pentru ca noi credem in miracole am integrat aceasta planta in dieta rezidentilor nostri sub forma de ceai, suc cat si in forma proaspata cu miere.

Insa ca sa va convingeti mai mult, o sa va fac o scurta descriere a catinei:

  • Catina este un arbust fructifer ale carui beneficii se cunosc inca din antichitate. Se pare ca ar fi originara din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani in medicina traditionala.
  • In Romania, catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.

De ce sa utilizam catina?

  • Catina este un bun antioxidant! Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu. O alta caracteristica a acesteia este Betacarotenul necesar ochilor ce se gaseste în catina alba din belsug, (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov) iar prin vitamina E, numita si “a tineretii”, catina alba este implicata în cele mai importante procese de regenerare din organism.
  • Efectele benefice ale acestei plantedupa cum am mai mentionat sunt cunoscute inca din antichitate iar in prezent, de la catina se obtin urmatoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri de fructe , ulei de fructe. Acesta din urma este si cel mai valoros din punct de vedere medical.

Ce folosim de la catina

In principal, se folosesc fructele, care sunt o adevarata farmacie, continand aproape toate vitaminele si mineralele necesare organismului uman. Foarte putini stiu insa ca si alte parti ale plantei au proprietati terapeutice deosebite. De pilda, scoarta de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente si remineralizante foarte puternice, in timp ce radacinile sunt un antibiotic si un stimulent imunitar extraordinar.

  • Fructele se desprind foarte greu de pe ramuri, iar spinii va vor rani in timpul culesului. Pentru a simplifica lucrurile, crengutele incarcate cu fructe vor fi mai intai desprinse prin taiere de pe trunchi, urmand ca ulterior sa fie luate fructele de pe ramuri cu ajutorul unei furculite. Contrar asteptarilor, acest tratament nu va dauna plantei, care are o asemenea vitalitate, incat in urma taierii va scoate de doua – trei ori mai multe ramuri (este o metoda folosita de gradinari pentru a indesi arbustii de catina din gardurile vii) in anul urmator de vegetatie.
  • Scoarta de pe ramurile care raman dupa culegerea fructelor se desprinde simplu, prin cojirea cu un cutit. Pentru simplificare, in terapie se folosesc ramurile cu tot cu scoarta, asa cum vom vedea in continuare, la metodele de preparare.
  • Radacinile sunt rareori folosite in terapie, pentru ca, pe de o parte, sunt greu de obtinut (dezgroparea acestora nu este o treaba deloc usoara), iar pe de alta parte, taierea lor, spre deosebire de cea a crengutelor, afecteaza grav vitalitatea arbustului. In plus, aceste radacini au proprietati destul de asemanatoare cu scoarta, asa ca avem un inlocuitor valoros.
  • Catina sub forma de ulei (uleiul de catina) este benefic in afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice. El mai este folosit si in alcoolism, stres, astenie, anemie, coronariene, hipertensiune, gingivite. Un efect demn de luat in seama il are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, raguselii, gripei, racelii, intoxicatiilor si leucemiei.
  • Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicata si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.

Proprietati ale catinei:

  •   tonifiant general, antianemic, vitaminizant
  •   purgativ
  •   tratarea bolilor digestive
  •   actiune reconfortanta
  •   mugurii au efect afrodisiac
  •   foarte bun antiinflamator
  •   inhiba pofta de mancare
  •   scade durata de convalescenta dupa boala
  •   efect antigripal, intareste sistemul imunitar
  •   radioprotectoare
  •   cicatrizant puternic
  •   rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare
  •   imunomodulator
  •   contribuie la sinteza proteinelor materie prima pentru interferoni
  •   protector coronarian
  •   antiaterosclerotic
  •   incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi nedoriti
  •   imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice
  •   prin continutul mare in -caroten, previne aparitia cancerului
  •   excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura

Indicatii – uz intern:

  •   hepatita epidemica, cronica
  •   urticarie, alergii
  •   nevroze
  •   alcoolism
  •   guta
  •   reumatism
  •   ciroza hepatica
  •   ateroscleroza
  •   anemie
  •   ulcer gastric si duodenal
  •   diaree
  •   astenie
  •   depresii, stres
  •   afectiuni oftalmologice
  •   gingivite
  •   cancer

Indicatii – uz extern:

  •   arsuri termice si chimice
  •   degeraturi
  •   radiatii
  •   eczeme infectioase
  •   protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
  •   raie
  •   alergodermiilor
  •   psoriazisului
  •   ranilor cu vindecare lenta

Oricum am alege sa o consumam, prelucrata sau in stare naturala, catina ramane un aliment miracol pentru echilibrul organismului nostru, un miracol de care vrem sa beneficieze si rezidentii nostri, oamenii carora ne dedicam intraga noastra atentie si pe care i-am introdus in familia noastra ajungand sa-i iubim ca pe bunicii nostri. Asa ca daca veti ajunge sa ne treceti pragul, va invitam la un ceai cald de catina. Va asteptam cu drag la asociatia Sky Angel.